Stadstuin CC
Voor de renovatie van een herenhuis uit 1871 schetsten we een eigenwijze groenbeleving die vanuit elk standpunt nieuwe perspectieven biedt en een uniek universum vormt binnen de grenzen van de oude tuinmuren.
Voor de renovatie van een herenhuis uit 1871 schetsten we een eigenwijze groenbeleving die vanuit elk standpunt nieuwe perspectieven biedt en een uniek universum vormt binnen de grenzen van de oude tuinmuren.
Nieuw hoofdstuk voor een historische stadstuin
Bij het binnenstappen van deze Kortrijkse stadstuin maak je meteen kennis met de centrale gast van dit project: een statige rode beuk die al meer dan honderd jaar de ziel van de tuin vormt. In het nieuwe tuinontwerp behoudt hij dan ook de hoofdrol. Om deze magnifieke eeuweling in de toekomst bovendien zo weinig mogelijk te belasten, voerden we een uitgebreid wortelonderzoek uit. Daaruit vloeide de aanleg van een tuinpad in breuksteen met open voegen, waardoor het wortelgestel voldoende zuurstof en water kan blijven opnemen. Wat verder verdwijnt het pad in de tuin. Het zorgt voor een intense beleving van alle groenleven rondom en sluit perfect aan bij onze visie om natuurlijke tuinen te creëren.
Ook de aanplanting van deze stadstuin gebeurde doordacht. Aan de ene zijde zorgen losse en organische struikgewassen en bomen voor welgemikte privacy. Aan de overzijde van de tuin is het microklimaat bij de oude stadsmuur de ideale plek voor een bloeirijke border. Een uitgekiende plantencombinatie van fijne bloemen, kruiden en zelfs enkele fruitbomen in leivorm gedijt mooi in dit stuk van de tuin. Als laatste werd aan de voet van de oude beuk een bosvegetatie met varens voorzien, zodat zich rond de boom een natuurlijke habitat kon vormen. Het zijn net die keuzes die deze stadstuin een gezellig, nonchalant karakter geven, met respect voor de historische elementen.
Poolhouse met minituin
Voor het poolhouse achteraan de tuin kozen we voor een atypische aanpak. We maakten plaats vrij tussen de achterzijde van het bijgebouw en de tuinmuur en gebruikten die vrije ruimte om een minituin te creëren. Door die ingreep worden de bewoners bij het binnenkomen via de zijingang onthaald in een intieme groene atmosfeer voor ze de grandeur van de tuin bereiken. Een tuin in een tuin, zeg maar.
Dat we graag spelen met ruimte, illustreren hier ook de niveauverschillen in de tuin. Zo ligt het poolhouse een halve meter verzonken ten opzichte van het huis. Voor ons een uitgelezen manier om verschillende dimensies binnen eenzelfde tuin te creëren. Het uitzicht vanuit de woning of vanuit het poolhouse zorgt dan ook voor een totaal andere beleving. Kortom: deze stadstuin is een curieuze herbestemming die in de toekomst vele generaties zal inspireren.